Tuesday, June 22, 2010

Seluar Ketat

Kejadah apa itu seluar ketat? Aku bosan. Aku anti seluar ketat sebab aku tak boleh nak pakai. Pernah attempt tapi tak boleh. Baju ketat pun aku tak layan sangat sebab aku tak ada aset macam Carmen Elektra. Even tu bukan aset original beliau tapi aku tak mengharapkan aset macam dia then aku boleh pakai baju ketat? That's so not me.

Kembali ke tajuk asal, seluar ketat. Kenapa kalau pergi interview, mesti panel tu demand seluar licin, potongan lurus, atau separa lobak atau sewaktu dengannya? Sedangkan seluar hanya untuk menutup bahagian yang tidak perlu ditayang seperti organ pembiakkan dan salur nyahtinjaan? Kalau menyentuh isu aurat atau maruah. Pakai kain pelikat oh kain pelikat pun boleh kan kan kan?

Wah. Gua dah macam kanak-kanak sebab 4 bulan bersemadi dekat arena anak-anak yang konon muda tapi kaki still berpijak atas tanah.

Tipu la brader kalau aku cakap aku pergi interview pakai kain pelikat or camouflage short pant yang aku baru beli dekat Time Square sambil berkasut New Balance GM500 sebab aku nak pose hardcore. Tak hardcore pun kalau setakat dressing as them but didn't act like one. Aku pergi interview according to protocol like others sebab human made it that way. Not once but TWICE.

Kalau aku pergi interview macam ni hari tu, memang aku tak pegang komputer sampai sekarang bro.

Persoalan dekat sini, kenapa manusia wujudkan etika berpakaian? Nak pergi makan ada pakaian makan. Nak pergi sukan ada pakaian sukan. Ok, the latter is fine. Masalah etika pakaian, kadang-kala atau boleh jadi selalu mencabul hak tubuh manusia yang peka akan suhu dan jisim. Nak contoh?

Contoh ni dah bersepah tapi aku nak tekankan sebab langsung tak best. Tali leher.

Why must you choke yourself before getting a job? Jawapan akan jadi sangat mudah. Demand from the employers. Rantaian soalan bergerak.

Why the employers ask their employee to do so? Answer would be, 'we have client, and we must provide them good impression to them so we can make a new money generating deal'. Aiyakk. Apakah ini semua salah diriku? Sedangkan aku, cuma watak dalam kehidupan.

Itu belum kisah pakai baju sebab nak nampak kaya sedangkan orang kaya pakai baju buruk bersepah. Smart dress won't guarantee a smart thinking.

Kes masuk baju dalam seluar lagi best. (Aku pergi kelas baju masuk dalam gak, takkan nak rebel? Rebel biar bertempat bro) Then you won't seem like a punk. Fuck you asslickers! A true punk thinks beyond what a so called professor can. Serius kang, aku bisa gila masukin baju dalam celanaku. Terasa seperti tisu tandas tersepit di celah juburan. Tapi, dah demand employer will be. Nak tak nak kena ikut.

Kah kah kah
(ramai-ramai gelakkan aku)

Etika pakaian, etika pakaian. Kalau kau seorang gadis memang aku usha kau. 'Berdiri satu malam' lepas tu aku buat-buat tak kenal. Kasut kulit berkilat, seluar side tajam macam lidah buaya, baju butang dari bawah ke leher, kolar pun nak edged sampai berdaki-daki. Hampeh.

Nama minah ni 'Etika Pakaian'. Aku main rembat je dekat google. Kih kih kih

2 comments:

hellioz said...

gwa paham perasaan lu
gyahaahaahahah~

Sang Karipap said...

Etika pakaian?

Sometimes I'm wondering too..ape ke jadah semua ni?

Nak pegi masjid semayang jumaat pakai seluar track dengan baju T pun dah ada yang usha pelik. Macam la aku pakai celana tarzan pegi solat Jumaat.

Bukan x nak pakai jubah, baju melayu, kopiah, serban and so on. Tapi....entah lah. Mungkin jiwaku memberontak? Hahahaha