Saturday, September 5, 2009

Permainan Catur Kapitalis

Apabila manusia dicaturkan


Permainan papan ini muncul pada pertengahan kedua abad ke-15 ini sebenarnya adalah tranformasi kepada permainan yang sama malah lebih tua yang datangnya dari India.
Ia dimainkan oleh dua orang di atas papan catur yang mempunyai 64 petak yang disusun dalam grid 8x8. Buah-buah catur yang berbeza bentuknya mempunyai nama dan bilangan yang khusus. Satu King, satu Queen, dua Bishop, dua Rook, dua Knight serta lapan Pawn. Setiap pemain akan mewakili warna masing-masing,kebiasaannya putih dan hitam dan menyusun buah-buah catur secara menghadap.
Permainan yang berobjektifkan mematikan langkah si Raja ini menarik minat ramai manusia kerana proses mencapai objektif catur tidaklah semudah menendang bola ke arah gol tanpa penjaga gol.

Kepada yang tidak pernah mengenal catur harap maklum bahawa tulisan kali ini bukanlah mengenai apa itu catur namun apa yang dikaitkan oleh catur dengan apa yang berlaku.
Dalam X-Men III- The Last Stand, semasa puak Magneto ingin menyerang pusat kerajaan, Magneto ada berkata kepada Pyro yang ghairah untuk menyerang berbunyi

"In chess, the pawns die first"

Secara tipikal pemain catur akan menggerakkan pawn atau askar botak sebagai pemula peperangan. Ada yang menggerakkan Knights atau kesatria, buah yang berbentukkan kuda. Namun penutupnya memang Raja yang diburu.

Ada pemain yang sengaja membunuh askar botak dengan alasan satu askar aku mati tapi Raja kau memang dahmati kutu.

Fenomena catur sebenarnya memang berlaku di sekitar kita.
Yang punya wang punya kuasa sememangnya sentiasa berada di belakang berperisaikan kelompok terdesak.
Punya wang maka punya orang. Punya kuasa maka boleh seksa.

Capitalist defined by Karl Marx in Das Kapital as one who owned working capital including machinery and made money by letting others work on those machines.

Tidak molek jika berbicara tanpa apidavit. Lihat saja Amerika, George W Bush. Dia bersemangat untuk memerangi keganasan. Maka pemuda-pemuda dari pekan-pekan kecil di Alaska atau Texas dikerahkan untuk mencari pengganas yang mengganas. Sedangkan pengganas adalah pihak yang mendatangkan ketakutan. Dan berbeza dengan pihak yang mempertahankan diri.
Bukan Bush yang mengangkat M16 bukan Condoleeza Rice yang memacu Hornet tetapi Jack anak mak cik Janet dari Pennsylvania yang terkorban mahupun mengalami gangguan mental.
Itu baru Amerika. Jika kita tutup aplikasi zum pada mata kita lihatlah yang berlaku di atas tanah yang kita pijak dalam radius 329,847 kilometer per segi.
Anak-anak muda dihantar berdemonstrasi. Tidak salah berdemonstrasi kerana dengan itu dasar pelik dari kerajaan mendapat reaksi yang berbeza dari rakyat-rakyat yang mengundi.
Menjadi masalah hanya di mana Datuk-Datuk ketika anak-anak ini diberkas seperti PATI?

"In chess, the pawn die first"

Tapi yang ini? Entah mana King, Queen, Knight, Bishop dan Rook?
Atas alasan politik yang miskin hilang kerja. Benarlah kata mereka. Perjuangan mereka suci. Mereka ditangkap oleh askar-askar kufur. Namun Rasulullah tidak mengajar mengkafirkan Muslim yang lain. Malah mengkafirkan orang yang telah nyata kafirnya adalah satu dosa besar.
Menyingkap kisah 'Kepala Lembu' merupakan satu kisah yang amat memalukan. Bukankah Islam mengajar untuk menghormati pegangan yang lain?

Tidakkah itu sudah melukakan hati dan perasaan penganut Hindu? Tidakkah ianya berbaur perkauman dan bertujuan untuk menghasut? Jika benar ingin membantah, guna keamanan bukan dengan menyentuh sensitiviti agama lain. Cuba jika ada masjid dibom atau karikatur Rasulullah diedar kembali. Tidakkah mungkin tragedi 13 Mei 1969 berulang?

did we learn from 13th May,

our father died in a rage
xsecondxcombatxinfidelityx

Memang benar hidup ini bagai catur. Catur berdarah . Yang lemah memang menjadi kambing hitam. Yang tidak punya kuasa mesti tunduk patuh kepada yang punya harta. Atau Permainan Catur Kapitalis ini tidak mendatangkan kemenangan kepada mereka yang menindas.

No comments: